Meester Jannes Luppens

Woonkamer Luppens Jannes Luppens lupens

(Last Updated On: 24 augustus 2022)

Geboren in 1932 in Groningen. In 1947 verhuist hij naar Haren. Hij gaat na de middelbare school naar de Kweekschool in Groningen. Daarna werkt hij in Haarlem en Utrecht en behaalt deel I en II van de hoofdakte. In mei 1955 vraagt meester Nijdam, die vanwege zijn slechte gezondheid geen gymnastiekles meer kan geven, of Luppens op de Van Reenenschool wil komen werken. De moeder van Luppens was bevriend met de vrouw van Nijdam. Hij krijgt de 6e klas en omdat de leerlingen al toelatingsexamen hadden gedaan voor het vervolgonderwijs, krijgt Luppens de vrijheid de tijd te overbruggen met slagbal, tekenen en handenarbeid. Maar meestal verblijven ze in het bos.

In september 1955 krijgt hij de 3e klas. In 1956 moet hij 3 maanden in militaire dienst bij de luchtmacht. In zijn vrije tijd voetbalt hij bij BSV en werkt bij café Nieuwendijk aan de Dorpsstraat.
In 1958 trouwt hij in Groningen met Tineke. Hij was bevriend met Kees en Riet Koster van de Citroën-garage aan de Breelaan.
Die rijden het bruidspaar met een Citroën-DS van Groningen naar Bergen.
Het pasgetrouwde stel woont in een duplexwoning op de hoek van de Jaap Weijandweg en de Graadt van Roggenweg.

De jonge onderwijzers Luppens en De Geus zijn niet meer nodig op de Van Reenenschool. In 1959 solliciteert hij daarom naar een baan op een school in Heiloo, maar zit er van af omdat hij het niet eens is met de lesmethode. Hij is enthousiast over de methode School zonder zitten blijven van meester Nijdam die hij op de Van Reenenschool gewend is. Daarna vertrekt hij naar Baarn waar hij tot 1963 onderwijzer wordt op een lagere school. Met zijn akte LO tekenen gaat hij van 1963 tot 1991 les geven op zes Mulo-scholen in Rheden, Dieren en Velp.

In de avonduren behaalt hij de akte MO Handenarbeid. Zijn dochter Jacqueline wordt op 29 september 1959 in een klooster in Soestdijk geboren, zijn zoon Marc in 1962 en zoon Hans in 1965. Na bijna 40 jaar werken gaat hij met pensioen. Ze wonen in een twee-onder-één-kap woning en zijn vrouw Tineke wil graag een vrijstaand huis. Via een bevriende makelaar vinden ze in 1995 een heerlijk huis met tuin buiten de stad in Zuidlaren.
Tineke krijgt een atelier in de tuin en Jannes geniet van de vogels in zijn tuin en fotografeert graag.
In november 2018 is zijn vrouw Tineke overleden.

Foto gemaakt bij Jannes Luppens thuis op 14-10-2019 door Petra Schurer.

[Auteur Petra Schurer}