Meester Jan de Geus

Jan de Geus

(Last Updated On: 5 februari 2020)

Geboren op 15 juli 1930 in Warmenhuizen.
Zijn nicht Dieuwertje de Geus is 1905 door Picasso in Schoorldam naakt vereeuwigd op het schilderij La belle Hollandaise.
Hoewel niet iedereen het er over eens is of zij dat ook werkelijk is.
Jan gaat na de lagere school naar de Mulo in Broek op Langedijk en de Rijkskweekschool in Alkmaar, waarna hij onderwijzer wordt in Andijk.
Daar ontmoet hij zijn vrouw Kea bij haar broer die bij de gemeente Andijk werkt. Daarna gaat hij werken op een school in Utrecht. Hij behaalt daar deel I en II van de hoofdakte.

Kea is onderwijzeres en woont in Groningen. Zij besluit ook naar Utrecht te vertrekken en ze trouwen. Maar ze hebben geen zicht op een huis. In die tijd zijn er genoeg onderwijzers en Jan besluit te solliciteren naar een baan in Bergen. De kust is blijven trekken. Hij wordt aangenomen en ze gaan in een zomerhuisje aan de Rondelaan wonen. Kea is in verwachting van hun zoon Sven (vernoemd naar Sven Selleger die toen met zijn vrouw de schrijfster Selleger-Elout in het huis De Reigertoren in de Rondelaan woonde). Er is hen door de toenmalige wethouder Borst een huis beloofd, maar dat gaat niet door. Een andere wethouder mevrouw Broekman-Vriesman vindt dat een onderwijzer en zijn vrouw en een kind op komst toch wel recht hebben op een huis.

Op 1 december 1956 kunnen zij een nieuwbouwhuis betrekken aan de Kerkedijk 86 tegenover de voormalige ijsbaan. Daar wordt in 1957 hun zoon Sven en in 1960 hun zoon Arjen geboren. Van 1957 tot 1959 werkt meester De Geus op de Van Reenenschool. De babyboomgeneratie had gezorgd voor een overvolle 4e klas van meester Pascha met wel 52 leerlingen en wordt in tweeën gesplitst, de ene helft krijgt Luppens en de andere De Geus. In 1959 vertrekken beide, Luppens naar Baarn en De Geus naar de Van Brederodeschool waar hij van 1959 tot 1963 werkt bij meester Kok als hoofd. Daarna wordt hij zelf hoofd van een grote school in Wijdenes, vlak bij Hoorn.

Op de school zitten kinderen van alle gezindten. In 1968 wordt het woord hoofd door de Wet op het Basisonderwijs vervangen door directeur. Die titel vindt hij zelf een beetje overdreven. Daar werkt hij tot zijn pensioen in 1995. Het huis waarin ze wonen is veel te groot, de kust blijft trekken en hun eerste kleinkind Floris wordt in Velserbroek geboren. Een goede reden om in 1998 naar Velserbroek te verhuizen. Ze betrekken daar een mooi, groot apartement. Jan wordt lid van een teken- en schilderclub, exposeert in Santpoort en verkoopt veel van zijn werk. Kea maakt prachtige kleden met de Quilt-techniek (kijk op internet bij Kea Gutker de Geus-Ploegman). Jan is op 14 augustus 2018 overleden.
Kea en Jan waren 62 jaar getrouwd.

[Auteur Petra Schurer]