Juffrouw Rie Roos
(Last Updated On: 7 februari 2020)

Geboren op 25 mei 1904 in Bergen Nh. Ze woonde met haar vader en zuster in de Karel de Grotelaan 38. Ze volgde de Normaalschool voor onderwijzers en werd kwekeling op de Openbare School van meester Beets aan de Ruïnelaan, waar ze al doende het vak leerde en na schooltijd en op zaterdag de normaallessen kreeg, waarna ze examen mocht doen voor de akte van bekwaamheid. In 1932 verhuisde ze mee naar de nieuwe school aan het Spaansche Pad. In november 1940 overleed haar vader.

In 1943 moesten ze tijdens de oorlog vanwege de evacuatie uit hun huis, haar zus ging in de huishouding in Groningen en juffrouw Roos woonde in op verschillende adressen o.a. in de Zuidlaan, Eikenlaan, Dr. Van Peltlaan t.o. Het Witte Kerkje en op de 1e etage van Pension Immortelle bij mevrouw Broersma op de hoek van de Russenweg en het Russenplein. Haar zus trouwde in 1945 en ging weer in de Karel de Grotelaan wonen.
Juffrouw Rie Roos was een lieve, vrolijke juf, klein, slank postuur, kort rood krullend haar en een klein rond brilletje.

Haar bijnaam op school was Kip Roos. Ze was heel ondernemend, behaalde de akte MO-Engels, kreeg een jaar vrij van school en ging privéles geven op een kostschool in Kent. Ze organiseerde uitwisselingsreizen met groepen semi-padvinders uit Engeland. Ze hield van Engelse tweedjasjes en haar neef Henk Roos (van banketbakkerij Roos) kreeg van haar een Harris tweedjasje toen ze samen in Amsterdam waren.
In de kerstvakantie van december 1957 overleed ze plotseling toen ze op bezoek was bij haar oudste zus in Amsterdam. Voor de hele school was dat een grote schok.

Ze werd opgevolgd door juffrouw Riet Schermerhorn, die prachtige tekeningen maakte bij de versjes in poëzie-albums.

[Auteur Petra Schurer]