Ruud Kleyberg

Ruud-Kleyberg.jpg

(Last Updated On: 1 maart 2020)

Tot het 6e schooljaar op de van Reenenschool woonde ik in Bergen aan zee. Het 6e jaar in Alkmaar de lagere school afgemaakt. Na wat mislukte jaren op de VGLO en ULO heb ik tussen mijn 15e en 17e levensjaar een lagere nautische opleiding gevolgd in Harlingen en heb aansluitend gevaren tot ik werd opgeroepen voor militaire dienst. Aanvankelijk had ik daar helemaal geen zin in maar dat werd in de praktijk wel anders. Na een half jaar was ik al sergeant en mocht leiding geven aan een team van 10 personen. Toen heb ik maar bijgetekend voor 4 jaar, mede omdat ik dan kon studeren op Rijkskosten want dat had ik, tot dat moment, nog niet zo succesvol gedaan.

Ik moest wel want ondertussen had ik de vrouw van mijn leven ontmoet. Helaas liet ze mij kiezen tussen haar of het schip.
Toen ik haar leerde kennen was ik in Duitsland geplaatst. Tijdens de inval in Tsjecho-Slowakije waren we 10 weken geconsigneerd en mochten de poort niet uit. Daarna kregen we 2 weken verlof. Tijdens dat verlof in Nederland (Alkmaar) heb ik haar ontmoet.

Daarna was het verstandig overplaatsing aan te vragen naar Nederland hetgeen is gelukt.

Omdat ik niet voor het schip koos moest ik een nieuwe toekomst opbouwen.
Dat heb ik toen maar in het leger gedaan.
Eerst in 1970 getrouwd en toen twee jaar de beroepsopleiding in. Dat betekende een weekendhuwelijk wat we woonden in Krommenie en de opleiding was het eerst jaar in Weert en het tweede jaar in Breda. In januari 1972 is toen onze dochter Suzan in Krommenie geboren.

Na de opleiding, in augustus ’72 zijn we verhuisd naar Nijeveen een klein plaatsje bij Meppel. Daar is in augustus ’73 onze zoon Jeroen geboren.
Het was voor mijn vrouw een zware tijd omdat ik toen heel veel van huis was.
Steeds op oefening in Duitsland of Nederland.

In ’76 zijn we met z’n vieren naar Oosterhout verhuisd. Ik werd geplaatst in Breda als instructeur. Eerst 6 jaar dienstplichtige Onderofficieren opleiden en later op de Koninklijke Militaire Academie beroeps officieren les gegeven. Tussendoor heb ik zelf de nodige pedagogische/didactische opleidingen en leiderschapstrainingen gevolgd.

Na de nodige bevorderingen volgde in ’84 een plaatsing in Assen. Dat sloot gelukkig goed aan bij de schooljaren van de kinderen. De oudste ging aansluitend naar de middelbare school en de jongste naar het laatste jaar van de basisschool.
Van ’84 tot ’90 allerlei operationele functies gedaan. Daarna heb ik 8 hele mooie jaren gehad als voorlichter bij een Regionaal Informatie Centrum in Haren en later in Groningen. Dat was een onderdeel van Defensie Werving en Selectie.

Daar heb ik in de drie noordelijke provincies voorlichting gegeven over werken bij de Landmacht aan iedereen die daar belangstelling voor had. Een heel mooi aspect was dat ik gastlessen Maatschappijleer mocht geven op heel veel scholen (van VBO tot HBO en van MAVO tot VWO) Dat betrof dan lessen over de dienstplicht en later over de nieuwe rol van de krijgsmacht in de samenleving. Ook stonden we op allerlei beurzen en had ik managementcontacten met arbeidsbureaus en ambtenaren van militaire zaken op gemeentehuizen. Een zeer afwisselende tijd met vele uitdagingen in een tijd dat Defensie over ging van een dienstplichtig naar een beroepsleger.
Alles bij elkaar zo’n 16 jaar voor de klas gestaan. Geen wonder dat onze beide kinderen in het onderwijs terecht zijn gekomen.

Omdat defensie een jobrotation systeem hanteert en ik al veel te lang bij voorlichting/werving zat heb ik de laatste jaren van mijn tijd bij de Landmacht weer iets geheel anders gedaan.
Weer eens flink aan de studie en van ’98 tot mijn VUT in’02 gewerkt in het werkveld Veiligheidszorg. Dit omvat safety, security ARBO en brandweerzorg.
Daar een heel mooi project gekregen.

Alle landmacht objecten in het noorden, van Vlieland tot Coevorden moesten elektronisch en bouwkundig beveiligd worden om de bewakingskosten te drukken. Daarbij moesten allerlei organisatorische maatregelen op papier worden gezet. Toegangsprotocollen en zo.
Dus kreeg ik een laptop, mobile telefoon, dienstauto (geen jeep) en een bureau in Assen. Op locatie bezocht ik bouwvergaderingen en moest de plooien gladstrijken tussen de bouwbedrijven en de militaire gebruikers.  Periodiek rapporteren en zoveel mogelijk op schema blijven maar ook veel vrijheid.

In de privé sfeer ging niet alles altijd over rozen.
Toen Wil, mijn vrouw haar werk als verpleegkundige in ’84 in Assen weer op wilde pakken werd bij haar een reumatische aandoening, fibromyalgie geconstateerd. In ’86 volgde nog een hernia dus van werken is niets meer gekomen. Eigenlijk ben ik dus mijn hele werkzame leven alleenverdiener gebleven. Gelukkig hoef ik niet te klagen maar je kunt nu meer dan vroeger merken dat de economie op tweeverdieners is ingesteld. Dus heb ik nu tijdens mijn VUT en pensioen periode een baan als examenleider bedrijfsexamens bij de PBNA want vrije tijd kost geld.
Gemiddeld ben ik daar 3 dagen per week mee bezig.

Zo, dat is dus mijn levensloop in een notendop. Toch wat langer dan bedoeld maar leuk om te doen.

Vriendelijke groeten van Ruud Kleyberg .