Pieter Arie Boersma

Pieter-Arie-Boersma-180x180.jpg

(Last Updated On: 13 juli 2022)

Geboren 9 augustus 1946 op de mannenafdeling van het ziekenhuis in Alkmaar. Zijn ouders woonden in op de Studler van Surcklaan waar hij de eerste 4 jaar ook heeft gewoond. Later bleek dat, dat het huis was waar Elly Best woonde.
Hij heeft eerst op de Jan Hoogervorst kleuterschool gezeten en is daarna op de Van Reenenschool gegaan. Daar kwam hij in de klas van meester Luppens terecht waar hij een heerlijke tijd heeft gehad. Zomers was het bij mooi weer “jongens boeken mee en naar buiten” dan kregen ze les in het bos. Ook werd er veel aan handenarbeid gedaan en algemene ontwikkeling. Veel lezen, daar heeft hij het boekje “Daan de Eend” gelezen wat een grote invloed heeft gehad op zijn verdere leven. Zelfstandig een bedrijfje opzetten en daarmee andere mensen helpen. Na de lagere school werd het lts en de richting timmeren.
Die opleiding heeft hij niet afgemaakt.
Hij moest gaan werken. Zijn vader was pottenbakker en verdiende niet genoeg om hem langer te laten leren. Hij heeft van alles gedaan. Van werken bij een timmer restauratie bedrijf tot dat die geen werk meer had, bij V&D naaimachines verkocht tot bij een boortoren voor aardgas.

Daar kreeg hij door toedoen van een ander een ongeluk waarbij hij zijn arm brak. In 1967 Militaire dienst geweigerd en moest vervangende dienst doen in Vledder. Hij had graag willen studeren maar kreeg geen kans daarvoor. Wel kreeg hij onzinnige opdrachten wat zijn gevoel voor rechtvaardigheid geen goed deed. 5 december van dat zelfde jaar werd hij uit de dienst ontslagen. Inmiddels getrouwd hadden we geen woonruimte. Wij mochten toen in een afbraak huis zonder enige faciliteiten zoals een wc, gas of verwarming tijdelijk wonen.

Na 5 jaar moesten wij er uit en kwamen we in het Fnidsen in Alkmaar terecht. Inmiddels werkte hij bij een betonfabriek, eerst hele dagen, later halve dagen zodat hij toch zijn droom, een eigen bedrijfje in pottenbakken op te zetten, waar kon maken. Het Fnidsen stond op de nominatie om afgebroken te worden voor een brede weg dwars door Alkmaar heen . Samen met de buurtvereniging heeft hij toen met de gemeente Alkmaar onderhandeld om de buurt voor de sloop te behouden, wat is gelukt!

Bij die onderhandelingen merkte hij dat de gemeente verschillende buurtverenigingen tegen elkaar uitspeelde om de plannen die het had door te drukken. Hij heeft toen het Overleg Stadsvernieuwing Alkmaar opgericht om een vuist te maken tegen de gemeente. Dat heeft hij ruim 25 jaar gedaan vrijwillig. Naast de cursussen in het pottenbakken heeft hij ook gewerkt met werkende jongeren op een vormingscentrum, op een LOM school om kinderen die moeilijk leerden, te helpen door middel van projecten.
Maar ook leerkrachten handvatten te geven met de handenarbeid lessen. Steeds met in het achterhoofd zijn eigen leerzame en heerlijke tijd op de lagere school.
Wij zij 53 jaar gelukkig getrouwd geweest en gezegend met onze zoon Jeroen en kleinzoon Angelo.

Pieter Arie gaf zijn leven een cijfer van 120 %